Film om Tullverkets sökhundverksamhet. Längd 8:00.
Tullverket har arbetat med sökhundar sedan 1967 och har ett 50-tal hundar som är utbildade och tränade i att söka efter narkotika eller vapen. Tullverket har ingen egen hunduppfödning utan hundarna köps in från privata uppfödare. Hundarna tillhör flera olika raser men de vanligaste är spaniel- eller retrieverraser. Även andra jaktraser och blandrashundar kan bli sökhundar.
Hundarna genomgår en grundutbildning på cirka fem månader. Det är hundföraren som själv ansvarar för utbildningen. I utbildningen ingår bland annat dressyr och miljöträning. Dessutom får hundarna lära sig att känna igen och söka efter bland annat narkotikapreparat. Hundarna bor hemma hos sina hundförare och väljs ut för att bli sökhundar när de är 1-3 år. Även hundförarna genomgår en särskild hundförarutbildning på sex månader. De måste dessutom ha jobbat minst ett par år inom Tullverkets brottsbekämpande verksamhet.
Sökhundar kan använda så kallad passiv eller aktiv markering. Passiv markering innebär att hunden, när den känner någon av dofterna den är tränad att hitta, ”fryser till” och markerar detta genom att stå, ligga eller sitta helt stilla. Aktiv markering innebär att hunden krafsar med tassarna för att visa var den har hittat något. Tidigare var aktiv markering vanlig men i dag arbetar man bara med passiv markering. En fördel med passiv markering är att det är lättare för hunden att varva ner och göra sig redo för nästa sökning efter att den har hittat något.
Ibland övar hundföraren och hunden med så kallade figuranter, som oftast är medarbetare i Tullverket. Figuranterna förses med något av de doftämnen som hunden behöver träna på, och sedan får hunden söka. När hunden markerar belönas den av hundföraren med sin favoritleksak. Sökhundar jobbar normalt tills de är ungefär tio år då de går i pension.