Vi använder kakor på webbplatsen. Acceptera kakan för att inte visa detta meddelande igen Vad är kakor? Länk till annan webbplats.

Jag accepterar
Startsida Tullmuseum

Bild 1 av 241

Hjälp Öppnas i nytt fönster.

Dörrarna är öppna - Välkommen till Tullmuseum!

Välkommen till Tullmuseum!

Tullverket har samlat tullmuseiföremål sedan slutet av 1800-talet. Tullmuseum har en spännande historia som rent fysiskt har flyttat i olika riktningar under årens lopp. 1927 slogs portarna till Tullmuseum upp för allra första gången. Då låg museet på vindsvåningen i Tullverkets hus på Österlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Senare flyttades museet till Slussplan 9 där det hölls öppet ända till andra världskriget. Under kriget packade man ihop samlingarna och flyttade dem till Tullverkets tullhus på Dalarö. Där skulle de vara mer skyddade om Sverige hamnade i krig. Det var också på Dalarö som museet öppnade igen 1958. Där låg det kvar fram till år 2000. Då flyttade Generaltullstyrelsen, nuvarande Tullverkets huvudkontor, till Alströmergatan på Kungsholmen, och museet flyttade med. Museet hade sin sista hemvist på Alströmergatan i lokaler från slutet av 1800-talet som ursprungligen hade hyst en cigarr- och tändsticksindustri.

Nu ska du få se ett axplock ur Sveriges tullhistoria. Klicka på högerpilen längs med bildens högra kant eller använd höger piltangent för att gå in i museet och använd sedan höger- och vänsterpilarna i bildernas kanter eller höger respektive vänster piltangent för att gå mellan de olika delarna i museet. Där ska du nu få göra en rundvandring som börjar i modern tid. Ju längre du går, desto äldre blir informationen och föremålen du ser. Du kommer att passera montrar där vissa föremål är markerade med en vit ram. Om du vill veta mer om ett markerat föremål klickar du inom den vita ramen. Då får du se en närbild på och läsa en text om det föremål du har valt. Du gör på samma sätt om du vill titta på en film som är markerad med vit ram. Om du vill du veta mer om hur vår rundvandring fungerar kan du klicka på Hjälp uppe till höger. Via länken Visa översikt kan du få en bild över museets olika avdelningar och även gå direkt till önskad avdelning.

Meny